Gluten İçermeyen Ürünler
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Glutensiz (gluten-free), ürünlerin buğday, arpa, çavdar gibi gluten içeren tahıllardan yapılmamış ve tamamen glutensiz ürünlere özel hatlarda üretilmiş olup hiçbir şekilde gluten içermeyen ürünleri ifade eder. Glutensiz beslenme; çölyak hastaları, gluten alerjisi ve gluten hassasiyeti olan kişiler için bir tedavi yöntemidir. Bu durumlar haricinde glutensiz beslenmenin kanıtlanmış başka bir faydası bulunmamaktadır. Çölyak hastaları, gluten alerjisi ve gluten hassasiyeti bulanan kişiler dışında, diyetlerden glutenin çıkartılması tavsiye edilmez. Çölyak hastaları, gluten alerjisi ve gluten hassasiyeti bulanan kişiler için bir diğer konu ise glutensiz kozmetik ürünlerdir. Kozmetik ürünlerdeki gluten hassasiyetinin temel sebebi ise bu kişilerin dolaylı yoldan bile olsa gluteni sistemik olarak almasına sebep olabilecek olmasıdır.